12 head põhjust süüa rukkileiba

  1.           Isuäratav maitse, lõhn ja välimus – Hea leib hellitab maitsemeeli, lõhnab hõrgutavalt ja näeb isuäratav välja. Lisaks mõjub tervislikult ning loob positiivse meeleolu.

2.           Aitab kehakaalu kontrolli all hoida – Rukkileib on hõrgutis, mis on lubatud ka kaalujälgijatele. Kiudained ei anna liigseid kaloreid ning kiudainerikast toitu pole võimalik „üle süüa“. Seetõttu ei lisa see ka kehakaalu.

3.           Tekitab täiskõhutunde – Kiudained seovad seedimisprotsessis vett, paisuvad, annavad mõnusa täiskõhutunde ning peletavad nälja pikaks ajaks eemale.

4.           Annab energiat – rukkileivast saavad keha ja aju pikaks ajaks energiat, mis aitab inimesel kõigi vajalike tööde-toimetustega hakkama saada.

5.           Hoiab veresuhkru ühtlast taset – Rukkileivast imendub suhkur aeglaselt ja ühtlaselt vereringesse. Veresuhkru tase tõuseb aeglaselt ning püsib pikka aega ühtlasena.

6.           Kaitseb südant – Mitmed teaduslikud uuringud tõestavad, et mida rohkem süüa täisteraviljatooteid, seda väiksem on risk haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse.

7.           Hoiab kõhu korras – Kiudained lükkavad toidu seedetraktis liikuma ning hoiavad seedetegevuse korras.

8.           Hoiab hambad ja igemed korras – Rukkileiba mäludes puhastavad kiudained hambaid ja igemeid ning annavad neile tööd. Nii püsivad hambad tugevate ja tervetena.

9.           Aitab langetada kolesteroolitaset – Rukkileivas sisalduvad rohked kiudained aitavad vähendada vere kolesteroolitaset.

10.       Aitab ära hoida 2.tüüpi diabeeti – Üsna sageli esinev 2.tüüpi suhkrutõbi on kõhunäärmest erituva insuliini ebarahuldava toime tagajärg. Rukkikiud vähendavad organismi insuliinivajadust, see omakorda ei koorma kõhunääret üle ning risk haigestuda 2.tüüpi suhkrutõppe väheneb.

11.       Puhastab ja hooldab soolestikku – Rukkis sisalduvad kiudained puhastavad soolestikku ning takistavad kahjulike ainete imendumist organismi. Lisaks elavdavad rukkikiud jämesooles elutsevate kasulike bakterite tegevust.

12.       Vähendab vähiriski – Teadlased on kindlaks teinud, et teraviljakiud on väga tõhusad soolestikukasvajate ärahoidjad, samuti vähendab rukkileiva rohke söömine riski haigestuda rinna-ja eesnäärmevähki.